Etiquetes

, , , ,

Racó idíl·lic bora el mar, Calella de Palafrugell és avui el darrer refugi del turisme de detall i encant. Lliure de complexos hotelers (almenys, a primera línia de mar), de grans gratacels i d’un turisme de masses; Calella ha trobat el seu atractiu en parar el temps. Si  Cadaqués apostava per un model turístic similar, sota els colors blancs i blaus; Calella hi afegeix colors càlids i toscans.

Vora la platja, petita però acompanyada de petites cales, hi ha l’antic nucli pescador i mercantil. I és que Calella, port de Palafrugell, fou coneguda a la segona meitat del s.XIX per ser port de sortida de productes locals (blat, fesols i altres llegums), pel corall i sobretot pels taps de suro. A resés d’espigons i muntanyes, avui Calella resta com important nucli d’activitat turística. Però la vila viu sota l’ombra d’un gegant i així és coneguda: els Jardins de Cap-roig i el seu conegudíssim festival d’estiu. Aquesta potent Institució ha donat a conèixer el lloc per ser escenari de famosos artistes i cuiners de renom, atraient nombrosos visitants que aprofiten per fer estada a Calella. La fama i el negoci s’acaba al finir el festival, matant Calella i condemnant-la al turisme estacional. El fet no deixa de tenir el seu perill: Calella viu del turisme d’estiu, qui augmenta durant el temps que dura el festival d’estiu però després mort sobtadament al Setembre.

No faríem justícia si no augmentéssim el visor i miréssim més enllà de l’estampa a peu de platja. Calella combina un turisme d’encant amb un turisme a primera línia de mar mentre els complexos hotelers i altres negocis empenyen des de tota la perifèria. Si Cadaqués va poder evitar això, Calella esdevé una bonica i petita imatge enmig d’un espai que poc té a veure amb allò que ven. Sort dels últims anys que han apostat pel patrimoni i les referències mercantils del XIX, si bé sovint limitades a una placa indicativa o alguna barca sobre la sorra.

Calella, tant maca i tant condemnada, on es el teu model turístic alternatiu? Palafrugell no pot substituir el teu encant, ni tens per què morir cada any al finir l’estiu. Tan sols apostar per tu i no deixar que et facin ombra:  fires, exposicions, festivals d’hivern, festes de Nadal bora el mar, turisme rural, cantada d’Havaneres,… les mil i una podries aprofitar per ser tant rica i coneguda com ho vas ser abans. Si més no, recorda que tu també tens Història i que aquesta va més enllà del festival.

Anuncis