Etiquetes

, , , , , ,

Avui ampliem el radi i presentem un nou conjunt patrimonial. I és que aquest any les Coves de l’Espluga del Francolí estrenen projecte museogràfic.  Aquest espai es troba just a l’entrada del municipi de L’Espluga del Francolí (Conca de Barberà), disposa d’un ampli pàrquing gratuït i d’una zona de parc i de picnic; ideal tant per fer excursions en família com  per a parelles o col·legis. Tanmateix les indicacions per arribar-hi ja són presents abans d’entrar al municipi, sent fàcilment localitzable i accessible.

Un cop us dirigiu a la recepció de les coves i pagueu la corresponent entrada, us explicaran que la visita és obligadament guiada i que no es poden fer fotos ni vídeos (per aquest motiu no hem pogut presentar imatges de l’interior de les coves). Vist això, hom podria pensar que ens trobem davant la típica visita guiada, llarga i avorrida, a estones massa rapida o massa lenta. És però comprensible que sigui guiada ja que la visita es realitza a l’interior de les coves, que si bé estan preparades i són accessibles en tot moment, es realitzen en l’espai natura original. Si recordem Altamira i el seu alt grau de degradació, la visita guiada por presentar-se com una alternativa conciliadora si es gestiona bé i deixa prou llibertat al visitant com per no sentir-se pressionat pel rellotge o pel planning de visita.  Amb 1h i 15min. que dura la visita a les coves i les freqüents estones que es dona al visitant, aquest objectiu queda acomplert.

Pel que fa a aspectes de contingut, s’ofereix una visita pràcticament a les fosques per l’interior de les coves. El guia marca únicament el recorregut i matisa o explica amb més detall l’espai o allò que s’hi feia durant l’ocupació dels Neandertals i l’home modern, tallant el discurs històric a les darreries del poblament iber. El que marca i determina la totalitat de la visita són els audiovisuals. Diverses escenes i diorames recreen i representen la vida en temps prehistòrics a l’interior d’aquell espai, fent-se comprensibles i accessibles a tots els públics (des de nens fins a experts prehistoriadors), tot combinant-se amb tecnologia ambiental. La visita no deixa de ser sorprenent i atractiva, plantejada com un viatge en el temps. La modificació però de l’espai i alguns comentaris llicenciosos sobre la natura dels Neandertals (com que sabien comunicar-se entre ells com avui fem els humans) freguen el límit de fer un parc temàtic per tal de fer un projecte més atractiu.

Acabada la visita a les coves, l’itinerari finalitza a un espai exterior on s’han construït diverses cabanes per recrear el neolític de la zona i on s’ofereixen altres activitats per a diversos públics: tallers de pintura rupestre per a nenes i nens, visites fins les profunditats de la cova amb equips d’espeleologia i tallers d’arqueologia.

En resum, les coves del Francolí presenten un model museogràfic punter i exemplar, realitzat amb un pressupost digne i encomanat a empreses d’audiovisuals competents i avantguardistes. Tot i ser una visita guiada, es disposa de estones varies de lleure mentre s’ofereix un discurs atractiu i entenedor. Han demostrat saber combinar una temàtica històrica i geològica clàssica amb la tecnologia per fer oferir una visita emocionant (i no es estrany que sigui un indret de la “ruta de les sentits”) i espectacular.

Si bé el marc cronològic s’emmarca al paleolític i el neolític, es marginen altres cronologies històriques de també notable importància. El fet però és que voler introduir totes les èpoques a la cova hauria portat a un caos d’informació únicament resoluble per a historiadors i experts. Per a aquells que trobin a faltar altres èpoques, a la botiga del museu hi trobarà diverses publicacions especialitzades, guies gratuïtes de la zona o pot desplaçar-se fins als museus més propers. I és que L’Espluga del Francolí ofereix gran varietat de serveis, productes típics (com els carquinyolis) i ofertes culturals; sovint cruelment marginades o a l’injusta ombra del gran monestir de Poblet.

Recomanem al 100% la seva visita:

http://www.covesdelespluga.info/htm/cat/home.htm

Anuncis