Etiquetes

, , , , , , ,

En temps de crisis, les fires d’artesania s’han multiplicat arreu fins a ser la base econòmica de moltes famílies. Petits i mitjans productors, alguns d’ells molt joves i de recent incorporació, busquen col·locar el seu producte en un mercat difícil i molt competitiu. La Generalitat, demostrant consciència d’aquesta realitat, va aprovar una nova iniciativa: la Gastroteca.

CULTURA

Aquest és l’esquema base del projecte Gastroteca. És una iniciativa territorial impulsada des de la Generalitat de Catalunya, el Govern de Balears i la Ciutat d’Alger; i que aposta per apropar els productes d’aquestes regions a tothom que li interessi, d’una manera clara i ràpida. A través de la pàgina web gastroteca.cat, podem accedir a la cerca de diferents productes i serveis que ens ofereixen els artesans i productors adscrits. Tant si sabem el que busquem, o  volem fer un regal especial o simplement ens ve un cop de curiositat; la web ens ofereix diverses opcions de cerca: alfabèticament, per regions, per distintiu, per tipus de producte o per temporada. De manera conjunta, sens informa ràpidament de quins són els productes de temporada i on podem comprar-los. I si encara tenim algun dubte, podem consultar en tot moment la “Guía de compra”. Ara bé, cal tenir en compte que si bé la web agrupa els productors i ens ofereix el seu contacte i web (si en té), en cap cas és una botiga on-line des d’on comprar des de casa. La intenció és, seguint la línia de desenvolupament sostenible, implicar-se en el transport, visitar la zona, seguir les rutes proposades i gaudir del tracte de proximitat.

Ara bé, no només de productes tracta el projecte. I és que, per què no aturar-se després de viatjar entre la diversitat de productors per degustar la cuina de la zona? A la pestanya ¿On degustar? Trobarem un sens fi de propostes que podrem escollir a gust –mai millor dit. Si, d’altra banda, creieu que ja heu fet suficient despesa i preferiu cuinar a casa, us podeu us podeu deixar aconsellar a “Receptes”, que enllacen els productes amb la cuina tradicional.

maduixes

A tall personal, podríem pensar que es tracta d’un projecte estàtic, lineal. Res més allunyat de la realitat. El projecte ja està en ple funcionament i es troba present en diversos punt d’informació turística (per exemple, Girona el trobareu i podreu comprar alguns d’aquests productes al Punt de Trobada Gironès, a Sarrià de Ter), des d’on es combina i enllaça amb diverses activitats per a tots els públics i on ens poden informar de la pròpia iniciativa. Via web, també podem mantenir-nos informats a través de la “Agenda” i de les “Novetats”, així com acceptar les propostes destacades. . Tots els interessats que vulguin inscriure’s ho poden fer a través de la mateixa web.

La web, clara i accessible, es trobà escrita en català, castellà i anglès. Present a diverses xarxes socials, gastroteca.cat es presenta com una iniciativa prometedora i amb un gran potencial. Llàstima que el seu radi de difusió sigui tan limitat, essent encara desconeguda per a la majoria dels propis catalans. Resta però a les nostres mans poder canviar-ho.

Econòmicament, el seu impacte encara està per veure. Potser no sigui la solució a la crisis general, però ofereix un filó molt interessant. I és que, ara per ara, la web posa al mateix nivell el petit productor que el gran majorista, donant-los una via oficial per donar-se a conèixer. Resta però un punt important (crec jo): l’enllaç amb les pròpies fires, de les quals no se’n parla en cap moment; així com de les botiges on es poden adquirir dits productes si no es venen al detall. Tot i això, us la recomanem.

Moltes gràcies i fins aviat!

Anuncis